Resurser

Her på denne side ligger der forskellige resurser til rådighed. Det er mange af de ting, Jens Christian Jensen selv eller sammen med andre har været med til at udvikle gennem tiderne – og ønsker at give alle mulighed for at benytte sig af.

Ud over resurserne på denne side stiller Udviklingsplatformen for Scenekunst en hel del til rådighed under deres UPgrade, som er en digital værktøjskasse skabt med henblik på at opgradere den enkelte inden for scenekunsten. Klik her for at gå på opdagelse i deres resurser.

Udviklingsplatformen har derudover en Branchekalender, hvor de er med til at skabe overblik over frister, festivals, open calls og events. Klik her og følg med.

Ansøgning

En ansøgning skal være en klar og konkret beskrivelse af dit projekt eller forestilling – og skal på en kort og præcis måde forklare, hvorfor du brænder for det du gør (hjerteblod) – og kunne formidle måden, du ønsker at gøre det på. Ganske enkelt!

Ok, så enkelt er det måske ikke og processen med at få beskrevet tingene kan godt være lang og snørklet – men deadline flytter sig ikke, så presset kan blive stort til sidst.

Den gode ansøgning består en håndfuld elementer – HV-spørgsmål – som du skal kunne svare på og uddybe (de tre øverste er de vigtigste):

  • Hvad? Tema. Beskrivelse uden farver og superlativer. Man skal kunne se det for sig.
  • Hvorfor? Motivation og relevans. Personlig uden at blive privat (og patetisk).
  • Hvordan? Visuelt og fysisk. Praktisk (meget firkantet og praktisk).
  • Hvem? Publikum og kunstneriske samarbejdspartnere.
  • Hvor? Spillested, måske site specific.
  • Hvor meget? Beløb – og et godt budget.

Resume til sidst: Op foran som en manchet til en avis.
En manchet er den typografiske betegnelse for en lille tekst i en artikel, som kort og præcist resumerer hovedpointerne af indholdet. Manchetten er ofte fremhævet i fed skrift. Den kan stå i starten af en artikels tekst (brødtekst), dvs. mellem overskrift (rubrik) eller underoverskrift (underrubrik) og artikeltekst. Idéen er at læseren skal vide hvad teksten handler om alene ud fra indholdet af overskrift og manchet. (Wikipedia: manchet).

Budget

Et budget skal som ansøgningen være professionel! Ikke noget med at tænke, at man søger nok dobbelt så meget, som man har behov for – for så får man nok det halve. Budgettet skal afspejle projektet/forestillingen på samme måde som ansøgningen – og i budgettet må ikke være ting, der ikke er beskrevet i ansøgningen – og vice versa.

Her er link til excel-ark med forslag til produktionsbudget. Der er taget udgangspunkt i lønninger, som følger overenskomsten mellem Dansk Skuespillerforbund og Dansk Teater (tidligere TIO) med en sats for nyuddannede og en for kunstnere, der har arbejdet en årrække i branchen.

Excel-arket er åbent, men farverne indikerer, hvilke felter man skal arbejde i, og hvilke, der er sammentællinger (og som man skal passe på med at røre ved). De røde er beregnet til indtastninger og de grå er sammentællinger. Alle rækker kan slettes (hvis man ikke har behov for det), og der kan indsættes nye. Alle tallene er EKSEMPLER, ikke faste beløb – de afhænger af projektet/forestillingen. Og har man ikke brug for et turne-budget, så slet det hele (husk bare at rette sammentællingerne til).

Her er link til et mere simpelt budget – også i excel. Det er mere overskueligt og lige så fint at bruge som udgangspunkt for en forestilling eller projekt.

Til sidst: Disse budgetter kan ikke bruges, når man søger Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst. De kræver, at man bruger deres eget budget. Men budgetterne her er gode at bruge som arbejdsbudgetter, så man sikrer, at man får gennemtænkt alle elementerne.


Regler og lovgivning

På området er lovgivning, der skal følges, når man ansætter personale og der er regler og overenskomster, der i nogle tilfælde skal følges.

Dansk Teater (tidligere TIO) samt Dansk Skuespillerforbund har en del resurser, som de stiller til rådighed. Hos Dansk Teater er f.eks. links til funktionærloven, ferieloven samt ansættelsesbevisloven. Derudover ligger de inde med overenskomster på deres område, forslag til standardkontrakter, lønsatser og andet. Klik på menu-punktet “for medlemmer” øverst på deres side og oversigten kommer frem.

Hvis du vil se, hvordan overenskomsten ser ud mellem Dansk Skuespillerforbund og Dansk Teater (tidligere TIO), kan du klikke her og kigge på Skuespillerforbundets forskellige overenskomster. Dansk Skuespillerforbund har også forskellige vejledninger og råd i forbindelsen med lønforhandlinger, sygdom, ledighed, skat samt ophavsret.

Fondsoversigter

Projektcentret i Dansehallerne har i en årrække produceret en opdateret fondsoversigt. Arbejdet med fondsoversigten er overtaget af Udviklingsplatformen i samarbejde med CPH Stage. De har i deceber 2020 udgivet en nyrevideret liste. Listen er god som oversigt over de forskellige fonde – men det er vigtigt at man orienterer sig på de enkelte fondes hjemmeside, inden man søger. Klik her for at downloade oversigten fra Udviklingsplatformen.

Legatbogen er en stor gratis database med ca. 12.000 fonde og legater. Man kan søge på kryds og tværs inden for forskellige emner og områder samt læse om de enkelte fonde og se, hvad de kræver. Der er også lagt ansøgningsskemaer og andre links op på de forskellige fonde.
Klik her for at læse mere på siden.

IETM (International network for contemporary performing arts) har på deres side en “Fund-Finder”, som er en stor guide med oversigt over samt beskrivelse af forskellige fonde, der har et internationalt sigte, herunder også EU-fonde. Guiden er på engelsk.
Klik her for at gå på opdagelseTeaterforeninger og vedtægter

Det er som udgangspunkt ikke nødvendigt at have en teaterforening eller et CVR-nummer for at kunne søge penge hos Statens Kunstfond. Man kan sagtens søge i sit eget CPR-nummer, men man skal være opmærksom på, at beløbet indberettes, således at det bliver beskattet. Søger man private fonde, stiller flere krav om at man har CVR-nummer.

Det kan derfor være godt at have sin egen teaterforening, således at man ikke blander sin privatøkonomi sammen med sine tilskud og sin kunstneriske virke.

Vi har lavet nogle eksempler på vedtægter, som Projektstøtteudvalget under Statens Kunstfond som udgangspunkt godt vil kunne godkende.

Her er link til vedtægterne, som er udarbejdet af Performing Arts Platform.

Her er link til vedtægterne, som er udarbejdet i Projektcentret i Dansehallerne.

Her er link til vedtægter uden kommentarer – fra 2020.

Dansk Teater har i maj 2019 udfærdiget beskrivelse af regler og betingelser omkring Teatre og skattefritagelse.

Skatteministeriets betingelser for skattefritagelse af producerende teatre af 28. marts 2019.

Center for frivilligt Socialt arbejde har en rigtig god guide til, hvordan man starter en forening. Den giver gode forklaringer på, hvad man skal gøre i hvilken rækkefølge. Klik her for at læse mere.

Powerpoint fra undervisning på DDSKS 8. oktober 2020

Klik her og se liste over litteratur, der har inspireret Jens Christian